10 august 2010

Prieten

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Prietenia denumeşte o relaţie cooperativă şi de consolidare între oameni. În acest sens, termenul denumeşte relaţia în care sunt implicate cunoştinţele mutuale, stima, afecţiunea şi respectul, împreună cu un anumit grad de cerere a unor servicii din partea prietenilor în anumite momente de nevoie sau de criză. Prietenii sunt consideraţi a fi bine-veniţi în compania celorlalţi şi vor demonstra loialitate unul celuilalt, câteodată îndreptată către altruism. Gusturile lor sunt de obicei comune, iar astfel pot să împărtăşească aceleaşi activităţi plăcute. De asemenea, vor adopta un comportament de ajutor mutual, cum ar fi administrarea unor sfaturi şi înţelegerea asumării unor greutăţi personale. Un prieten este o persoană care de obicei demonstrează comportamente reciprocative şi reflective. Însă pentru unii, prietenia practică reprezintă încrederea că cineva nu îi va răni.
Valoarea regăsită în prietenii este de obicei rezultatul unui prieten ce demonstrează urmatoarele:
  • tendinţa de a dori tot ce este mai bun pentru cealaltă persoană
  • simpatie şi empatie
  • onestitate, probabil în situaţiile unde este mai dificil pentru ceilalţi să spună adevărul, în special în indicarea defectelor unei alte persoane
  • înţelegerea mutuală
Într-o comparare a relaţiilor personale, prietenia este considerată a fi mult mai apropiată decat asociaţia, deşi in ambele relaţii există anumite grade de intimitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu